Digitális nyomtatás, digitális nyomda

A digitális nyomtatás térnyerése

A 20. századi, számítástechnikai vívmányoknak köszönhetően rendkívüli gyorsasággal tört előre az új, digitális nyomtatási technika. A változásoknak köszönhetően egyre-másra tűntek fel a digitális stúdiók, a hagyományos technológiával dolgozó nyomdákkal szemben. Bár valójában versenytársai egymásnak, mégis könnyen megférnek a piacon, hiszen nem feltétlenül ugyanazt a közönséget hivatottak kiszolgálni.

 

Miért is jobb a digitális nyomda a hagyományos technológiáknál?

Mind a hagyományos technológiának, mind a digitális nyomtatásnak megvannak az előnyei és a hátrányai. Az egyszerűség érdekében a digitális nyomtatást nevezhetnénk tulajdonképpen egy jó minőségű lézernyomtatásnak is. Komoly előnye, hogy az ofszet technológiával ellentétben itt nincs szükség különösebb gyártás-előkészítésre, mint például montírozásra, levilágításra, lemezkészítésre, nyomógép beállításra, valamint festékező-beállításra, hanem elegendő egy jól megtervezett kiadvány elkészítése, majd a megfelelő gomb megnyomása. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a procedúrát kezelő munkatárs a számítógépről a nyomtatóra küldi a nyomtatásra szánt terméket és már el is kezdődik a munka.

Tekintettel arra, hogy digitális technológiával nem lehet direkt színeket elérni, hanem csak CMYK-ban (négy alapszín, a cián, a magenta, a yellow (sárga) és key, azaz kulcsszín (fekete) lehet nyomtatni, így nem is lehet olyan színhű nyomatokat előállítani, mint a hagyományos, ofszet eljárással. Persze ez nem azt jelenti, hogy rossz minőséget lehet így csak elérni, hanem pusztán arról van szó, hogyha egy kiadvány szempontjából fontosak a pontos színek, akkor azt inkább hagyományosan, sík vagy közvetett módon érdemes elkészíttetni.

 

Miért éri meg a digitális nyomtatás?

Anyagi értelemben is van különbség a két megoldás között. Amennyiben kis példányszámú nyomatot, gyorsan, vagy személyre szabottan kívánunk elkészíttetni, akkor mindenképp a digitális nyomdai előállítás éri meg jobban, amely egyébként hozzávetőlegesen nem is rendelkezik nagy költségvonzattal. Már csak azért sem, mert ilyenkor nem kell olyan plusz díjakkal számolnunk, mint az ofszet esetében. Tehát amennyiben valakinek olyan megoldásra van szüksége, hogy azonnal vagy néhány órán belül szeretne egy anyagot nyomtatva látni, akkor annak mindenképpen a digitális technológia éri meg jobban. Mindezek függvényében elmondható, hogy a hagyományos technika akkor térül meg, ha nagy példányszámú kiadvány nyomtatásáról van szó (pl. újságok, magazinok esetében), hiszen ebben az esetben a darabárak is kedvezőek.

Ezzel szemben azonban, ha például egyetlen darab ívre van szükség, akkor elegendő a digitális verzió is. Általánosságban, a digitális nyomtatást lehet például kis formátumú nyomtatásként papírra, (névjegykártya, poszter, plakát, szórólap, meghívó, prospektus, stb.) vinyl matricára, erős ragasztós papír címkére, építési hálóra, fóliára, PVC- ponyvára is kérni.

Nézze meg digitális nyomdai szolgáltatásainkat!